sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Tekijänoikeudesta

Tekijänoikeudesta määritellään Tekijänoikeuslaissa. Tekijänoikeusneuvostolta voi pyytää lausuntoa tekijänoikeuslain soveltamisesta.
Tekijänoikeuslain systematiikkaa olemme käyneet luennoilla läpi. Ryhmätyössämme joudumme huomioimaan tekijänoikeudet.
Asiakas on toimittanut meille valokuvia, jotka julkaistaan www-sivustolla. Oletamme, että asiakkaalla on oikeus julkaisuun. Muihin mediaelementteihin sivustolla ryhmällä on tekijänoikeus, koska olemme ne tehneet. Tai siis, kuka on tehnyt?

Tekijänoikeuslaista: ”6§ Jos kaksi tai useammat ovat yhdessä luoneet teoksen heidän osuuksiensa muodostamatta itsenäisiä teoksia, on tekijänoikeus heillä yhteisesti. Kullakin heistä on kuitenkin valta vaatimusten esittämiseen oikeuden loukkauksen johdosta.” Kun tämän ryhmätyön tuloksena syntynyt www-sivusto onkin yhden tekijän tekemä, niin silloin muilla ryhmän jäsenillä ei ole siihen tekijänoikeutta.
Ryhmätyöhän voi epäonnistua ja yksi joutuu tekemään muiden työt;-)

Taloudelliset oikeudet voi luovuttaa kokonaan. Moraaliset oikeudet vain teoksen laadultaan ja laajuudeltaan rajoitettua käyttämistä varten.

Harjoitustyön alkaessa kaikilla on ollut selvä käsitys siitä, että valmistunut sivusto luovutetaan oppilaitokselle tai asiakkaalle. Voisi vedota yleiseen yhteisymmärrykseen ilman kirjallista sopimusta. Suullinenkin sopimus on sopimus.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnon 2001:10 mukaan, s. 4:” Tekijänoikeusneuvosto suosittikin, että vastaisten, tekijänoikeuden siirtymistä koskevien tulkintaongelmien välttämiseksi olisi suositeltavaa sopia opiskelijoiden kanssa erikseen kunkin oppilaitoksessa valmistetun teoksen taloudellisesta hyödyntämisestä.”

Tekijänoikeus syntyy automaattisesti teoksen tekijälle. Oppilaitoksella ei ole tekijänoikeutta opiskelijan teoksiin ilman sopimusta.

Ei kommentteja: